22 Mayıs 2009 Cuma

İki Ayrı Yöresel Köfte

Yöresel yemek etkinliği için bulgurla yapılan iki köfte tarifi ...
Adana yöresinde sarımsaklı yapılıyor.
Malatya'lılar ise aynı köfte hamurunu, farklı bir sunum ve sos ile pişiriyorlar . Köfteler yumuşacık , ağızda eriyor. Suda kaynatmak yerine buharda pişirmekte besin değerinin kaybolmasını önlüyor.
Adana'dan Sarımsaklı Köfte

Malzemeler:
Köfte Hamuru için

2 su bardağı İnce Bulgur
5 yemek kaşığı un
1+ 2/3 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
Sarımsaklı sos için
10 diş sarımsak (ezilmiş)(ben 2 diş sarımsak kullandım )
7,5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
köftenin üzerini süslemek için 1 demet maydanoz(isteğ e bağlı)

Yapılışı:
Bulguru geniş bir kaba koyup , tuzu katın. Bir su bardağı suyu ara ara serperek 10- 15 dakika yoğurun.
Unu katın.2/3 su bardağı su ilave ederek 10 dakika daha yoğurun.Üzerine bez kapatın. Su ile ıslatarak fındık büyüklüğünde köfteler yuvarlayıp, ortalarını çukurlaştırın.Köfteleri delikli süzgece yerleştirip, kapağını kapatın, kaynayan suyun buharında pişirin.
Sosunu hazırlamak için,yağı ısıtıp sarımsağı ekleyin.Biraz çevirip , salçayı ilave edin kırmızı biber serpin,haşlama suyundan yarım bardak kadarını sosa ekleyip bir taşım kaynatın.

Pişen köfteleri içine koyup birkaç dakika daha kaynatın.Maydanozu ince doğrayıp köftelere karıştırın.

Malatya'dan Sıkma Köfte

Malzemeler:
Köfte Hamuru için
2 su bardağı ince bulgur
5 yemek kaşığı un
1+ 2/3 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
Domatesli-Soğ anlı sos için
10 adet yeşil biber
3-4 adet büyük boy domates(henüz yaz domatesleri olmadığı için biraz domates suyuyla , 15-20 kiraz domates kullandım)
4 büyük boy soğan(bana çok fazla geldi, 1 orta boy soğan kullandım)
1/2 bardak tereyağı (1/4 bardak zeytinyağı kullandım)
Yapılışı
Köftelerin şekilleri fındık büyüklüğünde yuvarlak olacak.Köfteleri sarımsaklı köftede olduğu gibi hazırlayıp pişirin.
Sosu hazırlamak için soğanları ince ince doğrayın. Yağ ile birlikte tencereye koyun.Kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin.
Yeşil biberlerin içini çıkarıp doğrayın,domatesi ve biberi soğana ilave edip pişirin.Köfteleri haşlama suyunda biraz ilave edin, pişmeye yakın köfteleri ekleyerek bir taşım kaynatın.
Yoğurt veya ayranla servis yapın.
Kaynak:Türk Mutfağından Örnekler (Ayşe Baysal)

4 yorum:

şirinem dedi ki...

sarmısaklı köfteyi biliyorum ama sıkma hiç yemedim farklı geldi bana denemem lazım :)

Casper_m dedi ki...

Denediğinizde 1 porsiyon fazla yapın bende isterim. :))) şirinem

aktifmutfak dedi ki...

sarımsaklı köfteyi bende biliyorum..ama bunu benim eşimin yengesi yapardı..ondan öğrendim.bana siirt diye söylemişti.geçen tv. de gördüm.adanaymış:)) yengeye hesap sormam lazım:))kendisi siirtli dee:)

Unknown dedi ki...

İşte bu sıkma köfte bizim yemeğimiz.:)
Yarma ile yaplır suda haşlanır suyu süzülür.
Soğan yeşil biber kavrulur domatesler ilave edilir tüm sebzeler ölünce köfteler içine dökülür birazda öyle kavrulur ve üzerine maydanoz doğranır.
Hııı bu arada baharatı sakın unutmayın ! Özelliklede kimyon çok yakışıyor.;)
Burada biraz değişik yapmışlar.;)
Osman da yemeği çok iyi bilir değil mi ?